Via deze blog wil ik je voeden met bronnen van inspiratie: een boek, een filmpje, een meditatie, een gedicht, een lied, een spreuk, een foto… Dingen die mij raken en ontroeren in het bewandelen van mijn pad en waarvan ik jou deelgenoot wil maken.

4 januari 2017
Mindful literatuur

Goed voornemen: Aandacht

Deze tekst las ik op maandag 2 januari 2017 in De Standaard. Naar de woorden van de schrijver, Wouter Deprez, zelf : 'Het verhaal klopte veel te mooi, zodat het om herhaling vroeg.'

"Mijn zoon zocht de balpen die voor zijn neus lag, schaterde toen ik hem daarop wees, en gaf toen ernstig de verklaring: 'Sorry, ik was mijn aandacht vergeten.' De zin klopte veel te mooi niet om hem niet te herhalen. 'Ik vergeet mijn aandacht ook soms', knikte ik. Hij streepte met de gevonden balpen de laatste dag van dat verdwenen jaar weg en vond dat we ons er verder geen zorgen over moesten maken.

De zin is blijven hangen, in zijn 7-jarige ernst had hij een verontrustende eigentijdse vergetelheid gevat. Aandacht is iets geworden om alleen nog te zoeken. In andere richting - hebben, vasthouden, geven - verdampt het vermogen. Toch het mijne. Het is triest hoe dwangmatig multi ik blijf tasken en hoe multi ik nietsdoe. Ook al weet ik beter. Ook al weet ik dat aandacht het geheim is van veel, en van veel groots - geluk, liefde, kunst. Geef iets of iemand aandacht, en er wordt aan weerszijden gegroeid.

Er zijn er die het wel goed kunnen, ik ken er met zo'n prachtige aandacht dat je je elke keer uitverkoren voelt. In deze tijden van schaarste is zo'n aandacht het mooiste cadeau. Ik had me voorgenomen me niets voor te nemen, maar de balpen besliste anders. Ik wil mijn vergeten aandacht terug, voor ook dit jaar verdwijnt."